maanantai 3. tammikuuta 2011

Khodorkovsky verdict - Hodorkovskin tuomio


According to the documents published by Wikileaks American diplomats knew that evidence against Khodorkovsky is strong.
Vuoden 2010 viimeisellä viikolla venäläinen tuomioistuin on julistanut Mihail Hodorkovskin syylliseksi kavallukseen. Monet länsimaiden ulkoministerit ja päämiehet ovat voimakasti kritisoineet Venäjää em. tuomion johdosta ja kyseenalaistaneet ihmisoikeuksien noudattamista Venäjällä vihjaillen, että Hodorkovski olisi poliittisen ajojahdin uhri ja jopa pääministeri Vladimir Putinin henkilökohtaisen koston objekti. Länsimäiset johtavat poliitikot ovat jopa uhkailleet, että tuomio voi vaikeuttaa Venäjän pääsyä WTO:hon ja vaikuttaa negatiivisesti investointeihin Venäjälle.

Todella käsittämätöntä ja sivistymätöntä käyttäytymistä kyseisiltä länsimaisilta poliitikoilta. Ovatko he perehtyneet syytteisiin ja kaikkiin pykäliin ja tutkineet perusteellisesti koko todistusaineiston? Missä ovat asialliset perustelut, että Hodorkovski on syytön? Vai onko länsimaiden mielestä Venäjän oligarkki a priori syytön? Wikileaksin julkaisemasta amerikkalaisten diplomaattien kirjeenvaihdosta paljastuu, että amerikkalaiset diplomaatit olivat hyvin tietoisia siitä, että todistusaineisto Hodorkovskia vastaan on vahva. Eli useissa länsimaissa Hodorkovskista yritetään luoda jonkinlainen vapaustaistelijan kuva, koska hän on kritisoinut Putinia. Ei rikollista voi automaattisesti julistaa syyttömäksi vain sen perusteella, että hän on lausunut jotakin Putinia vastaan.

Eräät ulkoministerit ovat ilmoittaneet, että Venäjä voi vielä korjata virheen, koska Hodorkovski on valittanut tuomiostaan. Todella törkeää ja sopimatonta oikeuden painostamista! Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on jo vastannut, että Venäjän oikeuslaitos on riippumaton, myös ulkovalloista.

On positiivista, että Suomen ulkopoliittinen johto on käyttäytynyt hyvin asiallisesti. Suomen johtavat poliitikot ovat pidättäytyneet puuttumasta venäläisen tuomioistuimen päätöksiin, eivätkä ole sortuneet tyhjiin poliittisiin julistuksiin asiassa. Venäjällä se on varmasti noteerattu.

Published in the newspaper Satakunnan Kansa 5.1.2011