torstai 16. lokakuuta 2014

Perhe ja lasten kasvattaminen nykymaailman haasteiden edessä



14.10–15.10.2014 Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä järjestettiin V Kansainväliset Pokrovan luennot.

Teemana: «Perhe ja kristillinen kasvatus meidän päivinämme»

Olen hyvin kiitollinen järjestäjille (Moskovan Patriarkaatin edustukselle, sekä Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukselle), että minulle tarjoutui mahdollisuus luennoida tilaisuudessa vaikeasta aiheesta ja maailmankatsomuksellisista näkemyksistä, jotka tavalla tai toisella konkretisoituvat meidän elämässämme.


Perhe ja lasten kasvattaminen nykymaailman haasteiden edessä

Nykymaailman haasteet
Nykymaailmassa tapahtuvat nopeat muutokset ja globaalikehitys asettavat lasten kasvattamisen ja perheen hengellisen hyvinvoinnin todellisten haasteiden eteen. Hedonismin ja individualismin ylistäminen, kuluttajamentaliteetin istuttaminen yhteiskuntaan johtavat omalta osaltaan perheiden tuhoamiseen, avioerojen määrän nousuun, syntyvyyden laskuun ja sukupolvien välisen kuilun kasvamiseen. Perhearvot korvataan materiaalisilla eduilla ja avoliiton eri muodoilla ilman vastavuoroisia velvoitteita, kun elämän kumppania kohdellaan samalla tavalla, kuin kulutustavaroita, joita voi vaihtaa, mikä vääristää perhekäsitystä ja moraalisia periaatteita.
Tässä yhteydessä Moskovan patriarkaatin kirkon ulkosuhteiden osaston puheenjohtaja metropoliitta Ilarion lausuu seuraavasti perheen asemaa puolustaen:
"Nykymaailmassa on tapahtumassa prosesseja, joiden seurauksena perhe sosiaalisena instituutiona on vaarassa rapistua ja rappeutua. Antaaksemme vakuuttavan vastauksen maallisen maailman haasteisiin, meidän, kristittyjen pitäisi ensisijaisesti nojautua Raamattuun ja kirkon oppeihin.
Raamatullisen käsityksen mukaan perhe ja avioliitto edustavat alkuperäisen muodon kollektiivista "yhteisöllistä" olemusta, jonka ihminen on saanut itse Luojalta. Ihmisen elämä ei rajoitu yksittäisen olemassaolon suppeaan mittakaavaan: henkilö ei toteudu kokonaisuudessaan ihmisenä itsessään, vaan hengellisessä yhteydessä Jumalaan ja lähimmäiseen."
Moderni massakulttuuri päinvastoin edistää individualistista ideologiaa, kuvitteellista yksilön vapautta, eläimellisten tarpeiden tyydyttämistä ja erilaisten perversioiden ihannointia.
Hedonistinen yhteiskunta näkee nautinnon tavoitteena ja oikeutena, ja suhtautuu erityisen negatiivisesti rajoituksiin, jotka koskevat eläimellisiä tarpeita. Tässä tilanteessa, rovasti Alexander Shargunov korostaa: "Yhä enenevässä määrin tapahtuu unohdusta, mikä tekee ihmisestä ihmisen - kyky rajoittaa halumme." Niin pyhä Gregorios Nissalaisen mukaan, todellinen vapaus on ihmisen kyky määrätä itsestään.
Patriarkka Kirill tähdentää, että "meidän täytyy oppia yhdistämään ihmisen moraalinen vastuu ja vapaus" vaatien hengellisen turvallisuuden takaamista.
Edellä mainitut globaalit maallisen maailman ideologiset periaatteet, massojen pseudokulttuuri, ns. liberaaliarvot, sekä laajalti harjoiteltu perhe-elämän pyhyyttä ja loukkaamattomuutta rikkova repressiivinen nuoriso- ja lastensuojelutoiminta uhkaavat vakavasti perheen asemaa ja horjuttavat vanhemmuuden perusteita.

Perheinstituution järjestelmällinen tuhoaminen jumalattomuuden ja epäinhimillistämisen kautta globaalin projektin puitteissa - pyrkimyksenä luoda hallittu "uusi ihminen"
Mikä ei onnistunut trotskilaisilta 100 vuotta sitten, heidän hengelliset perillisensä järjestelmällisesti toteuttavat tänään. Kun ns. vallankumoukselliset pääsivät valtaan vuonna 1917, ensimmäinen asia, johon he tarttuivat, oli kirkkoavioliiton lakkauttaminen, avioeron saamisen helpottaminen, sekä erilaisten perhemuotojen, kuten avoliittojen, sateenkaariperheiden ja kollektiiviperheiden, hyväksyminen. Venäjällä vallan kaapanneet trotskilaiset ensimmäisinä Euroopassa sallivat abortit. Toisin sanoen, alkoi totaalinen hyökkäys perhettä vastaan.
Vuonna 1928 "Moderni arkkitehtuuri" lehdessä V. Kuzmin esimerkiksi kirjoitti: "Proletariaatin on edettävä välittömästi kohti perheen tuhoamista. Syntymän jälkeen lapsi on siirrettävä valtion laitokseen, lastentarhaan ja kollektiiviseen ylläpitoon. Esikoululaiset, koululaiset ja Komsomolin (kommunistisen puolueen nuoriso-osaston) jäsenet elävät työkommuuneissa."
Vallankumouksen jälkeisen ateistisen Venäjän pääideologi, globalismin edustaja ja maailmanvallankumouksen puolestapuhuja, juutalaissyntyinen Yhdysvaltain kansalainen Lev Trotski (Leiba Davidovitšin Bronsteinin), on tehnyt paljon työtä venäläisen sivilisaation hävittämissuunnitelman toteuttamiseksi. Teoksessaan "Petetty vallankumous" Trotski paljasti, miksi globaali hanke epäonnistui viimeistelyssä: "Vallankumous teki sankarillisen yrityksen tuhota niin sanotun "perhekodin”.” Suunnitelman mukaan, perheen korvaisi täydellinen sosiaalihuollon ja yhteiskunnallisen hoidon järjestelmä. ”Niin kauan, kuin tätä ongelmien ongelmaa ei ratkaista, 40 miljoonaa venäläistä perhettä jää pääasiallisesti keskiajan pesiksi." Neuvostoyhteiskunta kuitenkin kokeiltua sateenkaariliittoja, sekä muita moderniliittoja, palasi takaisin yhteiskunnan perinteiseen "ydinosaan" - ydinperheeseen. Kuten Trotski kirjoitti muistelmissaan, "Rynnäkköhyökkäys vanhanaikaista perhettä vastaan on epäonnistunut."
1930-luvun alussa, valtion perhepolitiikka nojautuu vankkaan suurperheeseen, mikä nähdään ratkaisevana edellytyksenä valtion olemassaololle. Ja nyt, lähes 100 vuotta myöhemmin, neo-liberaalit ja uustrotskilaiset arveluttavan tahon laatimien yleistettyjen ihmisoikeuksien ja kuvitteellisen edistymisen varjolla soveltavat kaikkialla samoja menetelmiä, tuhoten määrätietoisesti perheen perustaa. Paha ei kykene tuottamaan kokonaan uusia luovia muotoja, vaan aina noudattaa samoja sabluunoja destruktiivisessa toiminnassaan.
Tutkijat ovat osoittaneet, että lapsi, joka oli varhaisessa iässä revitty äidiltään, kärsii kehityksen viivästymisestä ja erilaisista ​​riippuvuuksista. Tällainen ihminen on erittäin helposti manipuloitavissa, johon juuri uustrotskilaiset ja heidän taustaryhmänsä pyrkivät.
Jo 100 vuotta sitten Trotski yritti toteuttaa hankkeen "uusi ihminen" - ihminen ilman Jumalaa, ilman kotimaata, ilman perhettä ja ilman menneisyyttä. Hän kirjoitti tästä seuraavasti: "Ihminen asettaa tavoitteeksi hallita omia tunteitaan, nostaa vaistonsa tietoisuuden huippuun muuttaen ne läpinäkyviksi, laajentaa tahdon vaikutukset alitajuiseen, ​​ja siten nostaa itsensä uudelle tasolle - luoden korkeamman sosio-biologisen tyypin, voisi sanoa – yli-ihmisen." Em. biorobotti-hankkeen ja "uusi ihminen"- projektin onnistumiseksi pitää tuhota nykyiset perustat ja sukupolvien väliset yhteydet.
Tässä suhteessa Trotskin reaktio Sverdlovin viestiin koskien tsaariperheen murhaa on hyvin merkillinen. Reaktio on ilmaistu ajatuksessa, että paluuta vanhaan ei enää ole: "Tsaarin perheen teloitus oli tarpeen paitsi tarkoituksessa pelotella ja kauhistuttaa vihollista, sekä riistää häneltä toivon, mutta myös omien riviemme ravistamiseksi, osoittaen, ettei voi perääntyä ja että edessä on joko täydellinen voitto tai täydellinen tuho."
Todellisuudessa tsaariperheen murhalla oli useita kunnianhimoisia tavoitteita, mm. perheinstituution tuhoaminen. Perhe on pieni kirkko. Tsaarin Perhe on perheen esikuva, Venäjän symboli. Tällä tavalla toteutettiin koko kirkon hajottaminen ja symbolisoitiin perhearvojen ja koko Venäjän tuhoaminen päästäkseen globaalihankkeen tavoitteisiin - luoda "uusi ihminen", tottelevainen biorobotti jumalattomassa maailmassa.
Jumalaton maailma ja epäinhimillistäminen, mm. perinteisen perheen tuhoaminen, on kehityksen tärkein sisältö, joka juontaa Venäjän v. 1917 katastrofista nykypäivän tapahtumiin.

Petoksen oikeuttamista, synnin ylistämistä ja valoa pimeydessä
Tsaari-marttyyrin Nikolai II sanat "kaikkialla vallitsee petollisuus, pelkuruus ja valheellisuus" osoittautuivat profeetallisiksi. Hedonismin ideologia, joka ylistää nautintoa, perustelee uskollisuuden puutetta, ts. puolustaa pettämistä ja oikeuttaa synnin, johtaa perheen hajoamiseen.
Rovasti Alexander Shargunov perustellusti toteaa: "On aina ollut pettämistä, mutta oli tarpeen luoda ilmapiiri, jossa petollisuus voittaa. Kaikkialla vallitsee petos, sen laajimmassa ja syvimmässä, mutta myös synkimmässä, kevytmielisimmässä ja rikollisimmassa merkityksessään. Moderni kulttuuri on jatkuvaa petoksen puolustelua. Ja aviorikosta, ts. kaikista lähimmän ja rakkaimman ihmisen pettämistä, elämän perustan tuhoamista, ylistetään kaikkialla - eikä ainoastaan elämän normina, vaan suorastaan hyveenä." Tässä yhteydessä isä Alexander kehottaa: "Vallitsevan kuoleman ja ennennäkemättömän petollisuuden edessä, kristittyjen pitää säilyttää ihmisarvonsa, osoittaa uskollisuuttaan kasteen ja avioliiton sakramenteille, sekä Ylösnousemuksen valolle, joka loistaa pimeydessä, eikä pimeys voi sitä nielaista."
Mitä on uskovainen perhe tänään? Mitkä ovat ortodoksisen perheen elämän arvot nykypäivänä, ottaen huomioon edellä mainitut haasteet?
Moraaliarvot ja elämäntapa omaksutaan perheessä. ”Perhe- pieni kirkko”- ilmapiirin luomisessa kohdataan kuitenkin suuria haasteita johtuen maallisten standardien vaikutuksesta globalisaation aikakaudella: keinotekoinen massakulttuuri, mammonan palvonta, synnin ylistäminen, laumakäyttäytyminen ja glamour. Nykymaailmassa, "Paha on yhä paremmin järjestäytynyt. Uusimpien teknologioiden ansiosta se voi milloin tahansa pyytämättä tunkeutua kaikkiin koteihin, kaikessa hävyttömyydessään, ja yhä enemmän sen järjestäytyneisyyden takana konkretisoituu järjestäjän läsnäolo. Paha alkaa toimia yhä avoimemmin, koska se on tietoinen omasta vallastaan ja tekojensa rankaisemattomuudesta. Pahuus on yleistymässä, ja kohtaa yhä vähemmän vastarintaa, vaikka oletettavasti pitäisi olla päinvastoin." "Tarvitaan taistelutahtoa. Aikamme suuri valhe on, että silmiemme edessä tapahtuvien peruuttamattomien muutosten pohjalta mustamaalataan pieninkin tahto vastustaa. Tämä ei ole ainoastaan valhetta, tämä on hulluutta. Em. omaksuminen tarkoittaa suostumista olla filosofisen määritelmän mukaan "asiantuntija ilman visiota ja sensuelli ilman sydäntä." Se, mitä me puolustamme, on tärkeä ihmisarvo, joka on ihmisen vapaa valinta. Tämä valinta palauttaa meille vastuun, jota mikään tiede, mikään tekniikka, mikään mekaaninen tai geneettinen tekijä ei voi poistaa. Inhimillisyys säilyy ihmisessä, koska kaikesta huolimatta haluamme pysyä ihmisinä. Tärkeintä, mitä meidän on muistettava, että maailma alkoi Jumalasta ja päättyy Jumalaan" - sanoi rovasti Alexander Shargunov.

Kasvatuksen lähtökohtana: moraalin perusta on Jumalan olemuksessa
Miten luodaan kristillinen ilmapiiri perheessä, mikä merkitsee ihmisarvon kunnioittamista, vapautta yhdistettynä vastuullisuuteen ja aitoon kulttuuriin?
Patriarkan suojelussa toimivan lasten ja nuorten Hengellisen kasvatuksen keskuksen johtaja igumeni Ioasaf (Polujanov) uskoo, että perheen uskovaisuutta ei voida arvioida ulkoisten piirteiden perusteella, kuten: ehtoolliseen osallistumisen lukumäärällä, paaston ankaruudella, jne. Igumeni Ioasaf korostaa, että tärkein asia kristitylle perheelle - on välttää suhteellisen yleistä ilmiötä, kuten "hengellinen skitsofrenia", eli kun "kirkossa se on yksi perhe, mutta kirkon ulkopuolella - aivan erilainen." Perheessä, jossa ei ole tällaista kaksijakoisuutta, lapsikin "tuntee itsensä ehjäksi." Erityisen tärkeää on igumenin ohje, että uskovaisessa perheessä jokaisen pitää "verrata oma elämänsä Kristukseen, eikä muiden ihmisten elämään."
Papit kuitenkin usein huomauttavat, että lasten kasvatuksessa kirkon säännöt eivät yksistään riitä: "Jos elämämme ei ole Jumalan yhteydessä, jos vanhempien jumala on "purkissa" (kotipankki), otat tietyllä hetkellä ja sitten laitat takaisin - lapset lähtevät kirkosta. Meille annetut hengellisen elämän ohjeet voi verrata selkärankaan. Sen päälle on rakennettava loput!" - kehotti rovasti Igor Fomin, Punaisella torilla sijaitsevan Kazanin Jumalanäidin ikonin kirkon pappi.
Edellä esitetyn perusteella voidaan todeta, että perheen ja lasten kasvatuksen kysymyksessä nykymaailman asettamien haasteiden edessä punaisena lankana kulkee ajatus, että ulkoisesta monimutkaisuudesta huolimatta totuus on hyvin yksinkertainen - maailma alkoi Jumalasta ja päättyy Jumalaan.

Семья и воспитание детей в условиях вызовов современного мира



14.10.-15.10.2014 г. в Российском центре науки и культуры проводились  V Международные образовательные Покровские чтения: «Семья и христианское воспитание в современном мире»
Хотела бы выразить свою благодарность организаторам чтений, Представительству Московского Патриархата в Финляндии и Российскому центру науки и культуры, что мне представилась возможность выступить с докладом по сложным и животрепещущим вопросам, которые непосредственно в той или иной форме касаются каждого человека.

Ниже - публикация доклада.


Семья и воспитание детей в условиях вызовов современного мира
Вызовы современного мира
Глобальные тенденции и стремительные изменения, происходящие в современном мире, бросают серьезные вызовы воспитанию детей и духовному благополучию семьи. Массовая пропаганда гедонизма, господство индивидуализма и насаждение потребительской психологии способствуют разрушению семьи, увеличению числа разводов, падению рождаемости и разрыву связей между поколениями. Семейные ценности подменяются меркантильными интересами и внебрачным сожительством без взаимных обязательств, когда к партнеру относятся так же, как к товару потребления, который можно поменять, что извращает само понятие семьи и нравственные принципы.
В этой связи председатель Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Волоколамский Иларион отмечает в защиту семьи следующее:
«В современном мире происходят процессы, в результате которых семья как социальный институт оказывается под угрозой распада и вырождения. Чтобы дать убедительный ответ на вызовы секулярного мировоззрения, мы, христиане, должны опираться, прежде всего, на Священное Писание и опыт Церкви.
В библейском понимании брак и семья представляют собой изначальную форму коллективного, «соборного» бытия, к которому человек призван Самим Творцом. Жизнь человека не ограничивается тесными рамками индивидуального существования: человек во всей полноте реализуется как личность не сам по себе, но в духовном общении с Богом и ближним».
Современная массовая культура, напротив, пропагандирует индивидуалистическую идеологию, мнимую свободу личности, удовлетворение животных потребностей, смакование извращений.
Гедонистическое общество рассматривает наслаждение как цель и право, особенно чурается ограничений по отношению к животным инстинктам. В данной ситуации, как подчеркивает в частности протоиерей Александр Шаргунов: «Происходит все большее забвение того, что делает человека человеком - нашей способности ограничивать наши желания». Так по определению св. Григория Нисского, подлинная свобода есть господство человека над самим собой.
Патриарх Кирилл  отмечает, что «нам нужно научиться сочетать нравственную ответственность человека со свободой» и призывает к обеспечению духовной безопасности.
Вышеупомянутые глобальные идеологические установки секулярного мира, массовая псевдокультура, т. н. либеральные ценности, а также усиленно внедряемая ювенальная юстиция, разрушающая святость и неприкосновенность семейной жизни, серьёзно угрожают семейным устоям и подрывают основы воспитания детей.

Планомерное уничтожение института семьи в целях глобального проекта создания управляемого «нового человека» посредством обезбоживания и расчеловечивания
То, что не удалось троцкистам 100 лет назад, их духовные наследники планомерно осуществляют сегодня. Когда т. н. революционеры пришли к власти в 1917 году, первым делом они отменили церковный брак и облегчили разводы, а также разрешили разнообразные формы семейных союзов — гражданские, гомосексуальные, семьи-коммуны. Захватившие в России власть троцкисты первыми в Европе разрешили аборты. Иными словами, началось тотальное наступление на семью.
В 1928 году в журнале "Современная архитектура" В. Кузьмин в частности писал: «Пролетариат должен немедленно приступить к уничтожению семьи. Ребенок после рождения принимается на коллективное иждивение и передается в ясли. Дошкольники, школьники и комсомольцы живут трудовыми коллективами".
Главный идеолог богоборческой послереволюционной России, представитель глобализма и сторонник мировой революции, гражданин США Лев Троцкий (Лейб Давидович Бронштейн), приложивший немало усилий к реализации плана, направленного на уничтожение русской цивилизации, в своей работе "Преданная революция" сделал вывод о том, почему глобальный проект не удалось довести до конца: "Революция сделала героическую попытку разрушить так называемый "семейный очаг". Место семьи должна была, по замыслу, занять законченная система общественного ухода и обслуживания. Доколе эта задача задач не разрешена, 40 миллионов российских семей остаются в подавляющем большинстве своем гнездами средневековья". Советское общество, однако, поэкспериментировав с однополыми и другими нетрадиционными союзами, вернулось к традиционной "ячейке общества" – к семье. Как писал в своих мемуарах Троцкий, "взять старую семью штурмом не удалось".
В начале 1930-х годов в государственной семейной политике ставка делается на большую крепкую семью как на важнейшее условие существования государства. И вот теперь, почти 100 лет спустя, неолибералы и неотроцкисты под видом прогресса и непонятно кем определённых т. н. общечеловеческих ценностей повсеместно внедряют все те же методы, целенаправленно уничтожая семейные устои. Зло не способно на принципиально новые изобретения, но постоянно действует по одним и тем же шаблонам.
Учеными доказано, что ребенок, которого в раннем возрасте отрывают от матери, вырастает с задержками в развитии и склонностью к всевозможным зависимостям. Таким человеком очень легко манипулировать, чего и добиваются "неотроцкисты" и их покровители.
Троцкий, ещё 100 лет назад, пытался воплотить в жизнь проект «нового человека» – человека без Бога, без Родины, без семьи и без прошлого. Он сам писал об этом следующее: «Человек поставит себе целью овладеть собственными чувствами, поднять инстинкты на вершину сознательности, сделать их прозрачными, протянуть провода воли в подспудное и подпольное и тем самым поднять себя на новую ступень – создать более высокий общественно-биологический тип, если угодно – сверхчеловека».  Для реализации проекта создания вышеупомянутого биоробота, «нового человека», необходимо сломать существующие основы и преемственность поколений.
Весьма показательна в этой связи реакция Троцкого на сообщение Свердлова об убийстве царской семьи, которая выражалась в мысли, что к старому возврата больше нет: «Казнь царской семьи нужна была не просто для того, чтоб запугать, ужаснуть, лишить надежды врага, но и для того, чтобы встряхнуть собственные ряды, показать, что отступления нет, что впереди полная победа или полная гибель». 
Убийство Царской семьи, на самом деле, имело много далеко идущих целей, в том числе и разрушение семьи. Семья - малая Церковь. Семья Царя - образ семьи, символ России. Таким методом осуществлялось разрушение всей Церкви и символизировалось уничтожение семейных устоев и всей России на пути реализации глобального проекта создания «нового человека», послушного биоробота в обезбоженном мире.
Обезбожевание мира и расчеловечивание человека, в т. ч. с помощью уничтожения традиционной семьи, и  есть основное содержание направления, идущего от русской катастрофы 1917 года к событиям сегодняшнего дня.

Апология предательства, восхваление греха и свет во тьме
Слова Царя-мученика Николая "кругом измена, трусость и обман" оказались пророческими. Идеология гедонизма, пропагандирующая наслаждения, оправдывает отсутствие верности, т. е. оправдывает предательство, оправдывает грех, ведущий к распаду семьи.
Протоиерей Александр Шаргунов справедливо замечает: «Всегда было предательство, но надо было создать атмосферу, где предательство побеждает. Кругом предательство в самом широком смысле слова, и в самом глубоком. В самом мрачном, легкомысленном и преступном. Современная культура - сплошная апология предательства. И супружеская измена, то есть предательство самого близкого человека, разрушение основ жизни восхваляется всюду не просто как норма жизни, а как доблесть». В этой связи отец Александр призывает: «Перед лицом всепоглощающей смерти и небывалого предательства христиане призваны явить верность своим крещенским обетам, верность таинству брака, своей принадлежности роду человеческому, верность свету Воскресения, который светит во тьме, и тьма не может его объять».
Что такое воцерковленная семья в наши дни? Каковы особенности жизни православной семьи в современном мире, в условиях вышеобозначенных вызовов?
Основы нравственности и образа жизни закладываются именно в семье. Однако созидание атмосферы семьи как малой церкви сталкивается с серьёзными проблемами влияния светских стандартов в эпоху глобализации: массовая псевдокультура, культ маммоны, восхваление греха, стадность, гламур. В сегодняшнем мире «Зло становится все более организованным. Благодаря новейшим техническим средствам оно может сразу войти во все дома в любое мгновение с любым непотребством. И все более за этой организованностью ощутимо присутствие организующего её. Зло становится все более открытым, потому что сознает свою силу и безнаказанность. Оно становится все более обыденным, и все меньшее встречает сопротивление, хотя, казалось, должно бы быть наоборот». «Необходима воля к сопротивлению. Великая ложь нашего времени заключается в том, чтобы исходя из необратимых перемен, происходящих на наших глазах, демонизировать всякую волю к сопротивлению. Это не просто ложь, это безумие. Присоединиться к ней значит согласиться быть ни чем иным, по определению философа, как «специалистами без видения и сластолюбцами без сердца». То, что мы отстаиваем, есть безмерное достоинство человека, которое заключается в его свободном выборе. Этот выбор возвращает нас к ответственности, которую никакая наука, никакая техника, никакая механическая или генетическая фатальность не могут упразднить. Человеческое в человеке существует, потому что вопреки всему мы хотим остаться людьми. Самое главное, что мы должны помнить: мир начался Богом и закончится Богом» - отмечает протоиерей Александр Шаргунов.

Нравственные основы воспитания: Господь как суть жизни
Как же создавать христианскую атмосферу в семье, что предполагает уважение и порядочность, воспитание свободы в сочетании с ответственностью и подлинной культурой?
Руководитель Патриаршего Центра духовного развития детей и молодежи (ЦДРМ) игумен Иоасаф (Полуянов) считает, что «церковность» семьи невозможно оценить по внешним признакам: частота причащений, строгость постов и т.д. Игумен Иоасаф подчеркивает, что главное для христианской семьи – это избежать довольно часто встречающейся «духовной шизофрении», когда «в храме – это одна семья, а за порогом – совсем другая». В семье, где отсутствует подобное раздвоение, и ребенок «чувствует себя самим собой». Особенно важно напутствие игумена, что в верующей семье каждому нужно «сравнивать свою жизнь с Христом, а не с жизнью окружающих».
Священники, однако, предупреждают, что одних церковных установлений недостаточно для воспитания детей: «Если Господь не является сутью нашей жизни, если у родителей Бог - «в баночке», можно достать в нужный момент, а потом поставить обратно, - дети уходят из Церкви. Правила духовной жизни нам даны как позвоночник. Надо нарастить все остальное!»  - напутствует протоирей Игорь Фомин, клирик храма Казанской иконы Божьей Матери на Красной площади.
Или, опираясь на вышеизложенное, можно отметить, что красной нитью в вопросе семьи и воспитания детей в непростых условиях современного мира, обозначен постулат, что мир начался Богом и закончится Богом.