maanantai 15. marraskuuta 2010

Perheen vuosi

14-15 lokakuuta Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä pidettiin Moskovan patriarkaatin edustuston järjestämä Pokrovski konferenssi, teemana ”Perhe – pieni kirkko. Vuosi 2010 – Perheen vuosi.” ( Venäjällä vuosi 2010 on julistettu Perheen vuodeksi).

Esitelmissä pohdittiin eettisiä kysymyksiä, lastenkasvatuksen haasteita erilaisissa yhteisöissä, perinteiden vaalimista yhteiskunnan kehityksen mullistuksissa. Esittelijöiden joukossa on ollut sekä venäläisiä että suomalaisia korkeanarvoisia kirkon edustajia, professoreita ja pedagogeja. Konferenssiin on saapunut erittäin paljon kuuntelijoita, mm. diplomaatteja.

Piispa Ignati (Venäjän patriarkan avustaja) on esittänyt näkemyksensä kristillisen perheen käsityksestä, ja pedagogi (sekä myös toimittaja) Irina Medvedeva on korostanut, että perinteinen kasvatus luo pohjan lasten psyykkiselle hyvinvoinnille.

Venäjän suurlähetystön koulun johtaja on kertonut pedagogisista menetelmistä erityyppisessä koulussa. Åbo – Akademin professori Antti Laato on tutkinut näkemyksiä perheensisäisistä suhteista Raamatun pohjalta.

Anton-pojan äiti Rimma Salonen omassa esitelmässään kertoi pyhimys-pariskunnasta, joka on Venäjällä perheen ja rakkauden symboli (PYHÄT PIETARI JA FEBRONIA - PERHEEN JA AVIOLIITON SUOJELIJAT).

”Vuonna 2008 heinäkuun 8. päivänä Venäjälle tuli uusi huomiota ansaitseva juhlapäivä Yleisvenäläinen perheen, rakkauden ja uskollisuuden päivä. Tämä ihana kesäinen päivä ei tullut valituksi juhlapäiväksi sattumalta – jo 780 vuotta ortodoksit ovat viettäneet 8. heinäkuuta perheonnen, rakkauden ja uskollisuuden suojelijoiden pyhien ruhtinaspariskunnan Pietarin ja Febronia muromilaisten muistopäivää. Kansan keskuudessa 8. heinäkuuta, Pietarin ja Febronian päivää on jo kauan pidetty rakkaudelle onnekkaana ja yksinkertaisesti kuin luoduksi hääpäiväksi. Aikaisemmin Venäjällä oli kaunis muinainen tapa - viettää kihlajaisia Pietarin ja Febronian päivänä.

Ajatus muinaisen perinteen, Pietarin ja Febronian päivän viettämisen, elvyttämisestä syntyi Muromin asukkaiden keskuudessa. Muromissa XIII vuosisadalla hallitsi ruhtinaskuntaa pyhä pariskunta Pietari ja Febronia, jotka olivat puolisoidenvälisen rakkauden ja uskollisuuden esikuva ja elivät pitkään onnellisina ja kuolivat samana päivänä (mikä lauseparsi juuri heistä on laajalti tunnettu). Juuri siellä Muromissa Pyhän Kolminaisuuden nunnaluostarin alueella lepäävät pyhien Pietarin ja Febronian ihmeitä tekevät pyhäinjäännökset, jotka ovat jo auttaneet monia uskovaisia löytämään todellisen rakkaansa, perustaa ja säilyttää perheen, synnyttää lapsia aikaisemmin lapsettomissa perheissä. Luostarissa myös pidetään kirjaa ihmeparantumisista.

Muromin asukkaiden aloite 8. heinäkuuta säätämiseksi Pietarin ja Febronian juhlapäiväksi hyväksyttiin yksimielisesti Venäjän liittoneuvostossa maaliskuun 26. päivänä vuonna 2008. Ajatusta viettää perheen, rakkauden ja uskollisuuden Päivää kannattivat kaikki venäläiset perinteiset
uskontokunnat. Yleisvenäläisen perheen, rakkauden ja uskollisuuden päivän symboliksi tuli kamomillasaunio ja juhlinnan keskukseksi, tietysti, Murom.

Tämä venäläisille uusi juhla vuosina 2008-2010 laajalti huomioitiin monissa kaupungeissa: vietettiin juhlallisia joukkovihkimisiä ja juhlatilaisuuksia, jotka keskeiset Venäjän televisiokanavat lähettivät. Vuonna 2008 aloitettiin myös kampanja muistomerkkien pystyttämiseksi Pietarille ja
Febronialle venäläisiin kaupunkeihin. On mahdollista, että 8 heinäkuuta tulee kalenterin punaiseksi päiväksi ja antaa venäläisille vielä yhden vapaapäivän, jotta he voisivat viettää sitä perheensä keskuudessa ja huomioida läheistensä kanssa perheen, rakkauden ja uskollisuuden päivän.”

Venäjän presidentin puoliso Svetlana Medvedeva on näkyvästi tukenut Pietarin ja Febronian juhlapäivän (8 heinäkuuta) julistamista perheen, rakkauden ja uskollisuuden päivän symboliksi.


Alempana konferenssin ohjelma:



ПОКРОВСКИЕ ВСТРЕЧИ

Представительство Московского Патриархата в Финляндии и общество «Благовест»
с 14 по 15 октября 2010г.
проводят конференцию «ПОКРОВСКИЕ ВСТРЕЧИ»
тема которой «Семья — малая церковь. 2010 год — год семьи»

Конференция пройдет в помещении Российского центра науки и культуры
по адресу:
Nordenskiöldinkatu 1, Хельсинки

ПРОГРАММА:


14 октября, четверг

10.00 — Праздничная Божественная
Литургия в Покровском храме г.Хельсинки (

15 октября, пятница

16.00 — Конференция
19.00 — Концерт


Приглашаются все желающие!
Добро пожаловать!
Tiilimäki 25)
18.00 — Начало конференции
20.00 — Концерт духовных песнопений