tiistai 11. tammikuuta 2011

Reply to the feedback on the article “Khodorkovsky verdict”

Finnish newspaper Satakunnan Kansa published my article Khodorkovsky verdict (Hodorkovskin tuomio) on 5.1.2011.
Judging by the feedback published later in the newspaper, the article raised controversial emotions.

For some reason the newspaper Satakunnan Kansa hasn’t yet published my reply (below) to the comments received.


Vastaukset minulle osoitettuihin tekstiviestikommentteihin liittyen kirjoitukseeni ” Hodorkovskin tuomio”



Viitaten SK:n mielipide – ja tekstiviestipalstalla julkaistuihin kommentteihin, jotka liittyvät kirjoitukseeni Hodorkovskin tuomiosta, voin kommentoida, että Venäjän presidentti Medvedev on jo itse asiassa vastannut samantyyppisiin kysymyksiin. Joulukuun haastattelussaan Venäjän johtaville TV-kanaville presidentti Dmitri Medvedev vastasi liittyen Hodorkovskiin ja valikoiviin lähestymistapoihin syytteiden nostamisessa oligarkkeja vastaan, että jos ilmestyy todistusaineisto muidenkin rikkaiden liikemiesten rikoksista, niin asiaa ilman muuta tutkitaan. Eli asioista pitää olla konkreettista näyttöä.

Hodorkovski oli kaiken lisäksi solmimassa sopimuksia kansainvälisten miljardöörien, kuten Rotschildin, kanssa Venäjän varojen jakamisesta samaan aikaan, kun Venäjän kansa eli täydellisessä kurjuudessa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Hodorkovskin tuomio rikokseen nähden on todella lievä. 

SK:n palstalla julkaistuun nimittelyyn ”kotiryssä”: ymmärtääkseni lehdellä on myös tietynlainen vastuu siitä, mitä lehden palstalla julkaistaan, vaikka se olisikin jonkun yksittäisen lukijan mielipide.

Kysymykseen Venäjän viranomaisten toimista Anton-tapauksessa: asiasta kannattaa lukea Venäjän suurlähetystön sivuilta ”Lapsikaappaus Suomeen: faktoja”:


Esitetyistä faktoista selviää, että venäläisellä oikeuslaitoksella ei ole valtuuksia kumota kansalaisuutta, oikeus tekee ainoastaan päätökset perusteluista. Venäjän kansalaisuuden myöntämisestä tai kumoamisesta päättää Venäjän maahanmuuttovirasto. Venäjän maahanmuuttovirasto ei ollut kumonnut Antonin Venäjän kansalaisuutta, kun lapsi siepattiin äidiltä väkivalloin ja piilotettiin Suomen konsulaattiin. Lain mukaan Venäjän alueella kaksoiskansalaisuutta (josta yksi on Venäjä) omaava henkilö on ainoastaan Venäjän kansalainen. Eli alaikäinen Venäjän kansalainen piilotettiin lähes kuukaudeksi Suomen konsulaattiin. Em. johdosta Suomen poliisihallitus on päättänyt aloittaa tutkintaa suomalaisten diplomaattien toiminnasta asiassa.

7.5.2009 Venäjän maahanmuuttovirasto oli lopullisesti vahvistanut Antonin Venäjän kansalaisuuden, ja heti seuraavana päivänä lapsi salakuljetettiin konsuli Simo Pietiläisen avustuksella diplomaattiauton tavaratilassa. Eli alaikäinen Venäjän kansalainen salakuljetettiin pois Venäjältä Suomen UM:n edustajan toimesta. Venäjä on lähettänyt Suomelle nootin asiasta sekä julistanut Pietiläisen ei-toivotuksi henkilöksi. Venäjä on lisäksi lähettänyt Suomelle syytteensiirron, joten sekä Paavo Salonen että Simo Pietiläinen ovat nyt Suomessa rikostutkinnan alla.

Asiasta myös Venäjän ulkoministeriön tuore lausunto:

http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/031F5AB847A2EC9EC3257815004F7EC6