maanantai 15. marraskuuta 2010

Venäjältä syytteen siirtopyyntö Suomelle, Suomen toimet Anton-pojan asiassa EIT:n käsiteltäväksi


Suomen viranomaisille on Venäjältä äskettäin saapunut syytteen siirtopyyntö liittyen Anton Salosen sieppaukseen Venäjällä, mistä johtuen valtakunnansyyttäjänvirasto on määrännyt KRP:n kuulustelemaan todistajia.

Syytteen siirtopyyntö tarkoittaa käytännössä sitä, että Anton Salosen sieppaajat joutunevat Suomessa oikeuteen. Anton Salosen sieppauksesta Venäjällä epäillään kahta Suomen kansalaista, joista toinen on lapsen isä Paavo Salonen.

Rimma Salosen mukaan Anton Salonen, jolla on ollut syntymästään saakka Venäjän kansalaisuus, siepattiin häneltä Venäjällä 12.4.2009, yritettiin viedä rajan ylitse 14.4.2009 siinä onnistumatta, piilotettiin liki kuukaudeksi Suomen Pietarin konsulaattiin ja lopulta salakuljetettiin konsuli Simo Pietiläisen diplomaattiauton takakontissa Suomeen. Venäjä on pitänyt ko. tapahtumaketjua röyhkeänä kansainvälisten sopimusten ja kansallisten lakien rikkomisena. Sekä Venäjällä että Suomessa on vireillä rikosasia myös Simo Pietiläistä vastaan.

Venäjän ulkoministeriö on tiedotteissaan vahvistanut, että Anton Salosella on syntymästään saakka Venäjän kansalaisuus, vaikka Suomen viranomaiset ovat poistaneet rekisteristä kaikki tiedot Antonin Venäjän kansalaisuudesta.

Harvinaista syytteen siirtopyyntömenettelyä voitaneen käyttää tilanteessa, jossa esimerkiksi Suomen kansalaista ei voida luovuttaa oikeudenkäyntiin Venäjälle.

Anton-tapaus myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi 
Rimma Salonen vie Suomen toimet Anton-pojan asiassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle seuraavin perustein:
1) Rimma Salonen katsoo, että hänen oikeuttaan puolueettomaan oikeudenkäyntiin on loukattu, koska Suomen ulkoministeri Alexander Stubb väitti lehdistötilaisuudessa julkisesti hänen syyllistyneen vakavaan rikokseen, vaikkei häntä vastaan ollut edes luettu mitään syytteitä eikä
häntä oltu tuomittu mistään. Myös Suomen ulkoministeriö julkaisi tiedotteita, joissa Rimma Salosen väitetty syyllistyneen rikokseen, vaikka mitään syytteitä ei ollut edes nostettu eikä häntä oltu tuomittu mistään.
Valtioneuvoston jäsenen ja ministeriön tiedonannot hänen syyllistymisestään vakavaan rikokseen ennen syytteiden nostamista ovat olleet omiaan vakavasti heikentämään hänen mahdollisuuksiaan puolueettomaan oikeudenkäyntiin Suomessa, koska Suomen tiedotusvälineet ovat käsitelleet asiaa
puolueellisesti.

2) Rimma Salonen katsoo, että hänen oikeuttaan perhe-elämään on loukattu, koska Suomen viranomaiset ottivat laittomasti, ilman mitään oikeutusta tai viranomaisen päätöstä, haltuunsa äidiltään siepatun alaikäisen Venäjän kansalaisen Anton Salosen Venäjällä, yrittivät kuljettaa laittomasti rajan ylitse ja piilottivat Suomen konsulaattiin kuukaudeksi, minkä jälkeen lapsi
kuljetettiin laittomasti suomalaisen diplomaattiauton takakontissa Suomeen ja eristettiin äidistään. Suomi on asiassa rikkonut Wienin sopimusta, YK:n lapsen oikeuksien sopimusta sekä omia lakejaan. Anton Salonen oli syntynyt Suomessa avioeron jälkeen ja lapsen asuminen oli määrätty yksin äidille lapsen syntymästä saakka.

3) Rimma Salonen katsoo, että Anton Saloseen on kohdistettu Kokemäen sosiaaliviranomaisten toimesta uskontoon ja kansallisuuteen sekä kieleen liittyvää syrjivää menettelyä, kun lasta ja äitiä on kielletty käyttämästä äidinkieltään venäjää yhteisissä tapaamisissa, lasta on kielletty rukoilemasta ja tekemästä ristinmerkkiä äitinsä kanssa sekä puhumasta ortodoksiuskosta, vaikka lapsi on Venäjän kansalainen ja kastettu ortodoksiuskoon. Äidinkieleen ja uskontoon liittyviä kieltoja ei ole perusteltu millään viranomaisen päätöksellä, vaan ne on tehty täysin mielivaltaisesti. Sosiaaliviranomaiset ovat kuitenkin itse kirjanneet raportteihinsa nämä kiellot, mikä toimii asiassa todisteena.”