maanantai 15. marraskuuta 2010

Voitonpäivän kunniaksi - Honouring the Victory Day


Tänään 9.5. on hyvin tärkeä päivä – Voitonpäivä, jolloin koko sivistynyt maailma juhlii voittoa fasismista toisessa maailmansodassa. Koska Neuvostoliitolla oli ratkaiseva rooli ko. sodassa ja Natsi-Saksan kukistamisessa (mm. Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ja amerikkalaisten historioitsijoiden mukaan – linkit alempana), Voitonpäivän juhlallisuudet keskittyvät Moskovaan.
Useiden maiden johtajat, joukossaan Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Kiinan presidentti Hu Jintao, osallistuivat juhlatilaisuuksiin Moskovassa. Punaisella torilla järjestetyssä paraatissa marssi amerikkalaisia, brittiläisiä, ranskalaisia ja puolalaisia joukkoja. Saksan liittokansleri Angela Merkel laski kukkasia kaatuneiden neuvostokansalaisten muistomerkille (nimeltään Ikuinen tuli) Venäjän presidentti Medvedevin rinnalla.
Suomessa valitettavasti Voitonpäivä ei ole kansallinen juhlapäivä, vaikka loppujen lopuksi Suomikin siirtyi sodassa Neuvostoliiton puolella ja taisteli Natsi-Saksaa vastaan. Eli Voitonpäivänä juhlitaan myös Suomen voittoa natsismista. Toivottavasti revansistiset mielialat jäävät pian historiaan Suomessa. Ainakin oli ilahduttavaa huomata, että yhä enemmän ihmisiä Suomessa juhlivat Voitonpäivää. Esimerkiksi Porissa 8.5. Voitonpäivän kunniaksi järjestettyyn tilaisuuteen osallistui hyvin paljon ihmisiä, joukossa venäjänkielisten ja Venäjän valtion edustajien lisäksi myös suomalaisia ja ruotsalaisia.




Voitto natsismista saavutettiin raskaiden taistelujen jälkeen – lähes 27 miljoonaa neuvostokansalaista kuoli taistelussa fasismia vastaan. Ikuinen kunnia neuvostosotilaille ja liittoutuneille, jotka estivät rotuteoriaan pohjautuvan ideologian leviämisen ja etnisten puhdistuksien toteuttamisen!






Honouring the Victory Day


“The commemoration in Russia is so important because it reminds us of the extraordinary sacrifice the then-Soviet Union made and the strength of the alliance,” said President Obama.